giocoso  Giocoso gudački kvartet čine vrsni mladi glazbenici sa diplomom renomirane Europske muzičke akademije (ECMA) - na čelu s istaknutim profesorima Hatto Beyerle i Johannes Meissl. Od 2011. stipendisti su svjetske fondacije Yehudy Menuhin za promicanje mladih virtuoza.
Kvartet je osnovan 2003. godine u Iasi Rumunjska, pod vodstvom Voces kvarteta, i rano pokazao prve velike uspjehe na rumunjskom Nacionalnom glazbenom natjecanju (2003.), Međunarodnom Mozart natjecanju komorne glazbe u Cluj-Napoca (2006.) i Međunarodnom Charles Hennen natjecanju u Heerlen, Nizozemska (2009) . U novije vrijeme, ansambl je dobitnik i značajnih nagrada komorne glazbe kao što su Alban Berg nagrada, Krenek nagrada i Artis nagrada na ISA Reichenau u Austriji (2011.), Aix-en-Provence festivalu u Francuskoj 2012., kao i dvije nagrade bečkog Windisch festivala za komornu glazbu 2012. i 2014. godine. Pobjednici su i cjelokupne 2. nagrade Peter Druce Nagrada publike, kao i nagrade Musica Viva Australija na 2015. Melbourne International Chamber Music natjecanja.
Kao takav, Giocoso gudački kvartet imao je prilike surađivati s mnogim važnim ličnostima iz svijeta komorne glazbe, kao što su Dan Prelipcean (Voces kvartet), Hatto Beyerle i Gerharda Schulza iz Alban Berg kvarteta, Eberhard Feltz, Ferenc Radoš, Rainer Schmidt (Hagen kvartet) , Andras Keller (Keller kvartet), Evgenia Epshtein (Aviv kvartet), Stefan Metz (Orlando kvartet), Shmuel Ashkenasi (Vermeer kvartet), Tim Vogler (Vogler kvarteta), Sandor Devich (Bartok kvartet), Sedmidubsky (Skampa kvartet) i Petr Prause (Talich kvartet).
Giocoso kvartet redovito održava zapažene recitale u Europi i Australiji, u zemljama poput Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nizozemske, Norveške, Turske, Rumunjske, Švicarske i dr.
Vrhunac sezone 2015/2016. Giocoso gudačkog kvarteta, bio je debi u slavnom Wigmore Hallu u Londonu i prestižnoj Velikoj dvorani rumunjskog Atheneum u Bukureštu.
Sa sjedištem u Beču ovaj je kvartet prerastao u jedan od najperspektivnijih i uzbudljivih mladih gudačkih kvarteta njihove generacije te je stoga u sezoni 2016/17. odabran od strane stručnog žirija za novu generaciju talent -programa u sklopu New Austrian Sound Of Music, koji im je dodijelio dodatnu potporu za inozemne nastupe kroz svjetsku mrežu veleposlanstava i kulturnih foruma.
Bas Jongen svira na Hendrik Jacobs violončelu (Amsterdam, ± 1696) iz vlasništva zbirke Nizozemske glazbene fondacije instrumenta.