giorgio  Giorgio Surian, glazbeno obrazovanje stekao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Konzervatoriju u Trstu i Padovi, a usavršavanje završio u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala ( Centro di Perfezionamento per Cantanti Lirici del Teatro alla Scala).
Već kao 20-godišnjak debitirao je u HNK Ivana pl. Zajca u rodnoj Rijeci, a veliku međunarodnu karijeru ostvario je na najvećim pozornicama svijeta: milanska Scala, Metropolitan, Staatsoper u Beču, Arena u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opera House u Londonu, El Liceu u Barceloni, Teatro Bolshoy u Moskvi, Teatro Real u Madridu, Festival u Salzburgu itd.
 U Hrvatskoj, osim u riječkoj , gostovao je u zagrebačkoj i splitskoj operi te na Dubrovačkim ljetnim igrama. Zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je preko 160 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga na mnogim stranim jezicima ( francuski, talijanski, njemački,portugalski,engleski, češki i latinski).
 Kao basso profondo istaknuo se u ulozi Fiesco („Simon Boccanegra"), Seneca („Krunidba Popeje"), Polifemo u oratoriju („Aci Galatea i Polifemo"), itd. U ulogama kao basso cantabile pjevao je u operama „Ernani", „Attila", „Nabucco", „Don Carlos", „Lombardijci", Sicilijanske večeri", "Moć sudbine", "Anna Bolena", „Don Sebastian", „Lucrezia Borgia", ,Favorita", „Sonnambula", „Lucia di Lammermoor", „Puritani", „Norma", „Mojsije" i dr. Kao bas-bariton u operama „Faust", „Faustovo prokletstvo", „Hoffmannove priče", „Robert le diable", a kao bariton zablistao je u operama „Falstaff", „Tosca", „Gianni Schicchi", „Carmen", „ Ukleti Holandez", „Pirata", „Francesca da Rimini". Zahvaljujući izvrsnom glumačkom talentu istaknuo se u nizu komičnih opera: „Seviljski brijač", „Ljubavni napitak", „Don Pasquale", „Put u Reims", ... ..
 Pjeva pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata kao što su: Claudio Abbado, Carlos Kleiber, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lovro von Matačić, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Placido Domingo. Surađuje s vrhunskim redateljima kao što su: Franco Zeffirelli, Ugo De Ana, Luca Ronconi, Werner Herzog, Chris Kraus, William Friedkin, Andrei Konchalovsky...i s najvećim opernim zvijezdama.
Pedagošku karijeru razvija od 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Za vrhunska glazbena ostvarenja odlikovan je 1996. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a iste godine dobiva nagradu Orlando za najbolja dostignuća u glazbeno-dramskom programu te nagradu Varaždinskih baroknih večeri.
Godine 2006. prima nagradu „Milan Pihler" za ulogu Don Alfonsa u opernoj predstavi „Cosi' fan tutte", 2008. nagradu „Mario Tiberini" te 2009. nagradu „Milka Trnina". 2012. dobiva nagradu „Vladimir Ruždjak" za ulogu Dulcamare u operi"Ljubavni napitak".