ambros fotoMiroslav Ambroš (1987) počeo je profesionalno svirati violinu već sa 11 g. u vrijeme pohađanja glazbene gimnazije Jana Nerude u Pragu kod prof. Jiřijem Hnykom. U istom periodu odlazio je na konzultacije na Sveučilištu CM von Weber u Dresdenu (Njemačka) kod prof. Ivanom Ženatýjem, gdje je studirao tri godine na Praškom konzervatoriju. 2006. je počeo studirati na Akademiji izvođačkih umjetnosti u Pragu pod prof. Ivanom Štrausom, na kojoj je 2012. uspješno završio magisterij. 2008./2009. također je studirao na Hochschule für Musik und Theater Hannover s prof. Krzysztofom Wegrzynom. Od 2008. je privatni učenik Maestra Josefa Suka. Miroslav Ambros je pohađao i posebne tečajeve koje su držali, između ostalih, i Pinchas Zukerman, Zakhar Bron, Ruggierro Ricci, B. Sayevich, S. Yarosevich, S. Shipps, G. Kalinvsky i Eugen Drucker, član Emerson Kvarteta. Osvojio je mnoge nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, npr. Praška Juniorska Nota, Natjecanje gosp. Bohdana Warchala u Slovačkoj, Kociánovo natjecanje u violini i Concertino Praga 2006. za komorne ansamble s pijanistom Marekom Sedivyjem.
2003. g. postao je apsolutni pobjednik na međunarodnom natjecanju „Du Prix des Jeunes Talents Européens de Musique Classique“ u Marseilleu, Francuska. 2004. g. je pobijedio u natjecanju kompanije Yamaha i kao nagradu je dobio stipendiju.
Miroslav Ambroš snima redovito za Češki i Slovački Radio i Televiziju. Snimao je za Radio Marseille i Luxembourg i 2006. g. snimio svoj solo CD s pijanisticom Zuzanom Ambrošovom za kuću ArcoDiva.
Sada živi u Pragu gdje često svira u glavnim koncertnim dvoranama u Češkoj, diljem Europe i u Kanadi; između ostalih u Dvorani Luksemburške Filharmonije, Dvorane Mendelssohn u Hamburgu, u Kazalištu Dal Verme u Milanu, Sali Caselle u Rimu, i Dvorani Tabaret u Ottawi.
U svibnju 2008. Ambroš je izvodio komornu glazbu s Josefom Sukom, Jiřijem Bártom, Janom Simonom i Karlom Untermüllerom na Međunarodnom Festivalu Praško Proljeće a isto tako je u ovom sastavu snimio CD sa skladbama A. Dvořáka i J. Suka za kuću Supraphon. U studenom 2008. ostvario je koncertnu turneju s Orkestrom Čeških Virtuoza u Španjolskoj.
Miroslav Ambroš nastupa redovno sa simfonijskim orkestrima kao što su Praški Komorni Filharmonijski Orkestar, Praški Simfonijski Orkestar, Češki Narodni Simfonijski Orkestar, Filharmonijski Orkestar Bohuslav Martinu, Praški Komorni Orkestar, Državni Filharmonijski Orkestar Košice i Češki Komorni Orkestar.
2007. otvorio je koncertnu sezonu Praškog Komornog Filharmonijskog Orkestra pod palicom poznatog Maestra Jiřija Bĕlohláveka , Koncertom za violinu P. I. Čajkovskog u Praškom Rudolfinumu.
Svira na vrlo rijetkom instrumentu kojeg je izradio (1734. g.) talijanski graditelj violina Camillo de Camilli.