hakanHakan Ali Toker – rođen je 1976. u gradu Mersina u Turskoj gdje je u 12. godini započeo svoje glazbeno obrazovanje kao čelist na Državnom konzervatoriju pri Sveučilištu u Istambulu, odjel za srednje obrazovanje. Godinu dana kasnije, prešao je na Sveučilište u Bilkentu, na Fakultet glazbe i izvođačkih umjetnosti u Ankari, gdje je dobio dvostruku diplomu iz klavira i kompozicije. Bio je najmlađi umjetnik koji je izvodio na Međunarodnom festivalu glazbe u Istambulu 1993. g. kao i prvi Turčin koji je sudjelovao na Lvovskom Festivalu virtuoza 1994. g., gdje je predstavio i uveo suvremenu tursku glazbu za klavir u Ukrajini. 1996. je pauzirao sa školovanjem i odselio na Island kako bi studirao klavir privatno s Annom M. Sigurðardóttir. Sljedeće godine je primljen na Indiana University School of Music u Sjedinjenim Državama, gdje je diplomirao kao baccalaureus klavir i kompoziciju 2000. g. Nakon diplome ostao je i bio aktivan u SAD-u još 6 godina, dok je pohađao tečajeve elektroničke glazbe i jazz-a; ipak je pretežno samouk na poljima improvizacije i turske glazbe. Osim klavira, naučio je svirati kanun, harmoniku i razne druge instrumente s klavijaturama.
2006. g. se vratio u Tursku i osnovao skupinu Tanini sa sviračem kanuna Tahirom Aydoğduom i sviračem neja Bilginom Canazom sa kojima je ostvario niz zapaženih nastupa. Nastavlja snimati, nastupati na koncertima kao solista i s drugim uglednim glazbenicima i održavati glazbene radionice. Kao što je prvotno uveo tursku glazbu i druge etničke žanrove na školama u SAD-u, sada dalje nastavlja priređivati informativne koncerte na turskim školama i sveučilištima, u raznim gradovima, predstavljajući dobre primjere zapadnjačke i turske glazbe mladoj generaciji.
2011. g. održao je prve recitale u Turskoj koji su sadržavali tradicionalnu mikrotonalnu tursku glazbu na posebno ugođenom klaviru.
Toker je jedan od malobrojnih koncertnih pijanista na svijetu danas koji oživljavaju zaboravljenu tradiciju improvizacije u klasičnu glazbu. Njegovi koncerti jedinstveno su iskustvo, interaktivno putovanje puno humora i iznenađenja, što sjedinjuje staro i novo, istok i zapad, umjetnost i zabavu.
Obradio je blizu 200 skladbi i aranžmana u mnogim žanrovima i različitim oblicima, uključujući klasičnu glazbu, jazz i tradicionalnu tursku glazbu.