Budapest String 2 okBudapest String osnovali su 1977. godine diplomanti Muzičke akademije Franz Liszt u Budimpešti, započevši najprije u formaciji septeta, a potom se ansambl razvio u gudački orkestar sa šesnaest gudača koji je 1982. godine nagrađen prvom nagradom na Međunarodnom natjecanju komornih orkestara u Beogradu. Orkestru je u njegovu razvoju i promociji uvelike pomoglo sponzorstvo Zaklade New York Soros te od 1983. redovito nastupa u najznačajnijim koncertnim dvoranama u Mađarskoj te danas predstavlja ansambl koji je dostigao najviše europske standarde profesionalne izvrsnosti. Godine 1995. osnovao je svoj Međunarodni Haydn Festival na kojem svake godine u mjesecu lipnju održava niz koncerata u znamenitom dvorcu Eszterhazy u Fertodu, mjestu gdje je Haydn živio i skladao dugi niz godina.

Osim što izvodi standardni repertoar za gudački orkestar, izvodi i skladbe mađarskih skladatelja, među kojima su Béla Bartók i Leó Weiner. U ožujku 2013. orkestar je u Palači umjetnosti u Budimpešti izveo svjetsku premijeru filma Orašar-varijacije Roberta Gulye za gitaru i gudače. Komorni orkestar surađivao je s istaknutim solistima kao što su Peter Frankl, Johanna Beisteiner , Irena Grafenauer i drugi.
Tijekom godina intenzivno su održavali koncerte u sklopu turneja te je 2000. obišao Španjolsku (svirajući 5 koncerata, svaki sa svih 6 Brandenburških koncerata), Njemačku (dva puta), Austriju, Italiju, Belgiju te gostovali dva puta na Flandrijskom festivalu i u Hrvatskoj. Godine 2002., osim turneje po SAD-u (četvrta u 6 godina), Budimpeštanski gudači pozvani su u Švicarsku i Austriju, te imali nekoliko uspješnih turneja i u drugim zemljama Europe. Budimpeštanske žice snimale su za Hungaroton, Delta Music, Laserlight, Nuova Era i Naxos.

Ovaj svečani koncert upriličen je u suradnji sa MMA - Hungarian Academy of Art Budapest i
Institutom Liszt - Mađarski kulturni centar Zagreb
Questo concerto festivo è stato organizzato in collaborazione con MMA - Accademia Ungherese d'Arte Budapest e
Istituto Liszt - Centro Culturale Ungherese Zagabria
This festive concert was organized in cooperation with MMA - Hungarian Academy of Art Budapest and
Liszt Institute - Hungarian Cultural Center Zagreb